Etkinliğe; Valimiz Mustafa Yavuz, Eşi Süreyya Yavuz Hanımefendi, Milletvekillerimiz Cem Şahin ve Dursun Ali Keskinkılıç, Safranbolu Kaymakamı Şaban Arda Yazıcı, İl Müdürümüz Çetin Ayvalık, kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, muhtarlar, safran üreticilerimiz ve vatandaşlar katıldı.
Etkinlikte konuşma yapan Valimiz Mustafa Yavuz,
“Safran çok değerli bir baharat. Bölgemizin iklimi ve coğrafyası tıbbi aromatik bitkilerin yetiştirilmesi ve geliştirilmesi noktasında çok uygun.
Göreve geldiğimiz andan itibaren Valiliğimizin koordinesinde, Tıbbi Aromatik Bitkiler Projesi’ni başlattık. Onunla ilgili istişare toplantıları devam ediyor. Bugün gerçekten çok mutluyum; aslında hayalini kurduğumuz, yapmayı düşündüğümüz bir projenin mikro planda da olsa, safran boyutuyla hayata geçirildiğini gördük.
Bildiğiniz gibi safran aslında ulusal bazda “Coğrafi İşaret” alan bir baharat türümüz. Avrupa Birliği bazında da Coğrafi İşareti’ nin alınması süreci tamamlandığında; baharat kategorisinde ilk Avrupa Birliği Coğrafi İşareti olan ürünümüz olacak.
Safranı diğer tıbbi aromatik bitkilerle desteklemeye devam ettiğimizde, bu iklimde, bu coğrafyada yetişecek yeni bitkilerle katma değeri yüksek bu ürünlerin farkındalığı oluşup, sürdürülebilirliği sağlanacaktır.
Coğrafyamızın yaklaşık %74’e yakını ormanlarla kaplı. Toprak kullanımıyla ilgili bazı kısıtlamalarımız söz konusu. Çünkü biz bir Çukurova değiliz, bir Konya ovası değiliz; binlerce dönüm arazide tarım yapma şansımız yok. Bu sebeple kısıtlı alanlarda tercihimizi katma değeri yüksek ürünlerden yana kullanmalıyız. Bu noktada ilk adımın atıldığını görüyoruz. Bu projenin gerçekleştirilmesinde emeği geçen ve bundan sonraki yapılacak çalışmalarda görev alacak olan bütün çalışma arkadaşlarımıza ve siz değerli katılımcılarımıza çok teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.
Açılış konuşmalarını yapan İl Müdürümüz Çetin AYVALIK,
Safranbolu Safranı, Safranbolu ilçemizde yüzyıllardır üretilen, gen kaynağı korunarak günümüze ulaşmış, tarihi kentimize ismini veren, menşee coğrafi işaretli ürünümüzdür.
Safranbolu safranının ticari kaygılardan uzak, gen kaynağının korunması ve gelecek kuşaklara, doğrudan Safranbolu ilçemizde aktarılması son derece önemlidir.
Özellikle son yıllarda Anadolu’nun farklı coğrafyalarında, büyük alanlarda başlatılan yetiştiricilik çalışmaları, bu konuda çok hızlı mesafe almamızı gerektirmektedir.
Safranın halk hekimliğinde ki faydaları ve ilçe turizmine özgü, özel bir ürün olması, gerek yetiştiricilik, gerekse baharat olarak talebini her geçen gün artırmaktadır.
Kültür Turizmi ile Batı Karadeniz’in doğal güzelliklerini barındıran ilimiz, son günlerde eko turizm kavramı üzerinde yeni bir yola çıkmıştır.
Safrana olan talep, safranın pazarı haline gelen Safranbolu ve eko turizm, markalaşma yolunda yeni bir rota çizmemizi hedeflemiştir.
Bölgemizde tüm sektörlere ışık tutan Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı SOGEP finansmanı ile yürüttüğümüz, Lavanta kokulu Safran Bahçesi ve Markalaşma Yolunda Safran Projeleri bu hedefe giden yolda kilit rol üstlenmiştir.
Projelerimizde, ortağımız, Safranbolu Ticaret ve Sanayi Odası olup Karabük Valiliği, Safranbolu Kaymakamlığı ve Karabük İl Özel İdaresi Proje iştirakçilerimizdir.
Projemizi yürütmek ve devamlılığını sağlamak amacıyla Safranbolu TSO bünyesinde şirket kurulmuş olup, Şirketi temsil eden SAFRANOVA ismine Türk Patent Kurumunca marka tescili yapılmıştır.
Yaklaşık 55 dekar alan üzerine kurulu SAFRANOVA’ da şu an üzerinde bulunduğumuz alan TSO tarafından satın alınmış ve bu alana güzel bir işletme binası proje kapsamında kazandırılmıştır.
Davutobası Köyünden bu sene vefat eden Hilmi Amcadan alınan soğanlarla 15 dekar alana Safran, Ayrıca eko turizmin bir parçası olarak 35 dekar alana lavanta dikimi yapılmıştır.
Dünyanın en büyük lavanta labirentini oluşturduğumuz, işletmemizin hemen üst tarafında, İlde üretilen Aromatik bitkileri işleyebilecek distilasyon tesisi faaliyete başlamıştır.
Devam eden projemizde Misafirlerimizin hoş vakit geçirmelerinin yanı sıra interaktif etkinliklere katılımlarını sağlamak amacıyla kuracağımız Gastronomi, el sanatları, beceri ve çocuk Atölyelerinde her yaşa uygun Workshoplar düzenlenecektir.
Kurulacak hobi serasında Safran eğitimi yapılacaktır.
Bölgenin güçlü STK’ sı Safranbolu Ticaret ve Sanayi Odası ile son derece uyum içinde yürüttüğümüz projemizde, Bitki kurutma, sıvı şişeleme makineleri, endüstriyel mutfak malzemeleri gibi demirbaş alımlarımız olacaktır.
Başta Sayın Valimiz, vekillerimiz ve kamuoyunun desteği ile Projenin başarılı bir şekilde tamamlanıp sürdürülebilir olacağına yürekten inanıyoruz.
Bu arada, Safranbolu safranını üreterek, soğanları günümüze ulaştıran, platformun hemen sağında fotoğraflarını sergilediğimiz, bugün aramızda olmayan; Hatice ÖZKUL, Şerife ÜNSAL teyzelerimiz ile Turan ÖZSOY amcamızı rahmetle anmak istiyorum.
Çalışmalarımızın gerçekleştirilmesinde büyük destekleri olan, politika ve talimatlarıyla bizlere ışık tutan Tarım ve Orman Bakanımız İbrahim YUMAKLI nezdinde tüm bakanlığımıza, Sayın Valimiz Mustafa YAVUZ’a, Milletvekillerimize, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreter ve tüm personeline, Safranbolu Kaymakamlığına, İl Genel Meclisi Başkan ve üyelerine, İl Özel İdaresi Genel Sekreterliğine, Gayza Köyü Muhtarımız ve halkına, AB porje ofisine ve projenin her aşamasında görev alan yağan yağmuru, kavurucu güneşi kendilerine dert edinen ve can siperane görev alan tüm Müdürlük personelime şahsım ve kurumum adına teşekkür eder hepinize saygılarımı sunarım. Dedi.
Valimiz Mustafa Yavuz ve Eşi Süreyya Yavuz Hanımefendi ile İl Protokolü tarafından safran çiçeği pekmezi ilk sunumu ve safran hasadı gerçekleştirildi. Ardından 6 safran üreticimizin katıldığı “Safran Toplama ve Ayıklama Yarışması” düzenlendi. Yarışma sonucunda katılımcılara, Valimiz Mustafa Yavuz, Eşi Süreyya Yavuz Hanımefendi ve Milletvekillerimiz tarafından günün anlam ve önemine binaen plaket verildi.