T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI

“Tarımsal Üretimin Planlanması” projesi çalışmaları kapsamında teknik komite bilgilendirme toplantısı Bakanlığımız ilgili birimlerin katılımlarıyla gerçekleştirildi.

Yayın Tarihi : 3.05.2024

“Tarımsal Üretimin Planlanması” projesi çalışmaları kapsamında teknik komite bilgilendirme toplantısı Bakanlığımız ilgili birimlerin katılımlarıyla gerçekleştirildi.

İl Müdürlüğümüzün ev sahipliği yaptığı toplantıya, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Nuri YILMAZ, HAYGEM Kanatlı ve Arıcılık Daire Başkanı İslam KÖSE, BÜGEM Tarım Havzaları Daire Başkanı Ergin TOPRAK, SGB Stratejik Yönetim ve Kurumsal Performans Daire Başkanı İbrahim TEMİZKAN, TRGM Ziraat Yük. Mühendis Uğur YILDIZ, Tarımsal Üretim Planlaması İl Teknik Komitesi Üyeleri, İlgili Şube Müdürleri, İlçe Müdürleri, Bakanlığımıza bağlı diğer Müdürlükler ve ilimizdeki tarım paydaşlarımızın katılımıyla gerçekleştirildi. 

Toplantı İl Müdürümüz Çetin AYVALIK’ ın açılış konuşmalarından sonra Bakanlığımız temsilcilerinin Tarımsal Üretimin Planlanması hakkındaki sunumları ile devam etti.

Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Nuri YILMAZ; “Tarımsal üretimin planlanması, gıda güvencesi ve güvenliğinin sağlanması, verimliliğin artırılması, çevrenin korunması ve sürdürülebilirliğin sağlanmasının ülke genelinde tüm paydaşlarımızla istişare içinde üretim odaklı kalkınma hamlemizle devam ederek, yapısal istikrar ve güven ikliminde Orta Vadeli Program ve 12. Kalkınma Planıyla ortaya koyduğumuz politikaları etkin bir koordinasyon ve takım ruhu çalışmasıyla uygulayarak ülke genelinde hayata geçirmeye çalışacağız.
Bu kapsamda bakanlık politikalarımıza bağlı olarak bitkisel, hayvansal ve su ürünleri üretiminde kayıtlılık, kalite, verimlilik, sektöre yatırım ve sürdürülebilirlik olmak üzere beş eksen üzerinde şekillendirilmektedir. Bu amaçla, 5488 ve 5403 sayılı kanunlarda değişiklik yaparak üretim planlaması, sözleşmeli üretim, kayıtlılık ve sürdürülebilirlikle üretime kazandırılması ile yeni politikalar oluşturulmaktadır.
Bölgesel istikrarlı bir büyüme ile tarımsal üretim planlama modeli uygulanarak stratejik ürünlerin, en uygun yerde üretilmesi ve yetiştirilmesiyle birlikte, kaynak kullanımında optimizasyon, verimlilik ve tarımsal hasılada artış sağlanması, hasat döneminde üreticilerimizin pazarlama sorunu yaşamalarının önüne geçilmesi, refah düzeylerinin yükselmesine katkı sağlanması ve iklim değişikliği dikkate alınarak doğal kaynaklarımızın sürdürülebilir kullanımı temin edilerek, suyu merkeze alan bir üretim planlaması amaçlanmıştır" dedi. 
Toplantıda, üretim planlaması kapsamında İlimizde yapılan çalışmalar gözden geçirilerek Bakanlığımız yetkililerince planlama süreci detaylı olarak anlatıldı. Soru cevapların ardından toplantı son buldu.​