T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

1.SAFRAN ÇALIŞTAYI GERÇEKLEŞTİRLDİ.

Yayın Tarihi : 20.10.2022

UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Safranbolu İlçemize adını veren ve dünyanın en pahalı baharatı ve mucize bitki olarak bilinen safranın ele alındığı '1.Safran Çalıştayı İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz ile Safranbolu Ticaret ve Sanayi Odasının işbirliğinde 20.10.2022 tarihinde düzenlendi.

Safranbolu Leyla Dizdar Kültür Merkezi'nde düzenlenen çalıştaya Karabük Valisi Fuat GÜREL, Safranbolu Kaymakamı Şaban Arda YAZICI, KBÜ Rektörü Prof. Dr. Refik POLAT, Belediye Başkanı Elif KÖSE, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mehmet UZUN, Tarım ve Orman İl Müdürümüz Çetin AYVALIK diğer kurum müdürleri, akademisyenler, öğrenciler, sektör temsilcileri ve safran üreticilerimiz katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan programın açılış konuşmasını yapan Vali Fuat GÜREL, ''Safran artık turizm değeri haline geldi. Şehrimizin özellikle belli dönemlerde canlanmasına vesile olan değerli bir ürüne sahip olmamız, Safranbolu turizmi açısından çok önemli. Safran gibi bölgemizin değerleri olan coğrafi işaret almış diğer ürünlerimizi ön plana çıkarıp şehrimizin turizmine katkı sağlayacağız. Hem tarımsal ürün olarak bu ürünlerin üretilmesini sağlamak hem de bölge turizminin gelişmesine katkı sunmayı hedefliyoruz."

Konu hakkında açıklamalarda bulunan İl Tarım ve Orman Müdürümüz Çetin AYVALIK;

 "Safranbolu Ticaret ve Sanayi Odası ile yürüttüğümüz proje ile safranın üretiminin devamlılığı sağlayacak her türlü tedbirlerin alınması ve Safran Çalıştayında ülkemizin 7 farklı üniversitesinden safran konusunda çalışması bulunan 20'ye yakın akademisyen 5 ayrı çalışma grubuna öncülük edecek ve safran her yönüyle ele alınacaktır." ifadelerini kullandı.

Çalıştay kapsamında çalışma grupları;

  1. Türkiye' de Safarn Üretimi
  2. Safran Ticareti ve Ekoturizm
  3. Safranda Kalite
  4. Safranın Fitokimyası ve Geleneksel Tedavide Kullanımı
  5. Gastronomik Açıdan Safran

 konularında yapılan çalışmalar sonunda hazırlanan çalıştay ön raporu İl Müdürmüz Çetin AYVALIK tarafından basın açıklaması yapılarak kamuoyuna duyuruldu.

ÇALIŞTAY ÖN RAPORU

1-           Tohumluk yumru üretim yöntemlerinin geliştirilmesi, teşvik edilmesi ve desteklenmesi.

2-           Bütün safran üreticilerinin bir çatı altında (birlik) toplanması ve bu birlik içerisinde safran kurutma tesisi, paketleme ünitesi, kurutma makinası, söküm dikim makinaları ve yumru kalibrasyon makinalarının kurulması.

3-           Gübreleme (organik, kimyasal, büyüme hormonları gibi) yöntemlerinin miktarlarının uygulama zamanlarının belirlenmesi ve üreticiye tavsiyede bulunulması.

4-           Safran üretiminde yeni üretim tekniklerinin (dikim şekli, dikim zamanı, yetiştirme metodları gibi) araştırılması ve geliştirilmesi.

5-           Safranbolu safranında kimyasal analizlerin ve standardizasyonunun yapılması ile ilgili araştırmaların yapılması.

6-           Safranda görülen hastalık ve zararlı için mücadele yöntemlerinin araştırılması, somut önerilerin oluşturulması.

7-           Tohumluk yumru kalibrasyonu yapılarak üretiminin desteklenmesi,

8-           Safranın üretiminde;

Doğru tarla hazırlığı

Üretim teknikleri

Dikim yöntemleri

Sulama yöntemleri ve periyotları

Gübreleme ve önemi (çiftlik gübresi ve kompost gübrelerin fermantasyon süreçleri)

Hastalık ve zararlı ile mücadele yöntemleri hakkında çiftçi eğitim programlarının oluşturulması.

9-           Küçük işletmeler ve ev hanımları safran üretimi için teşvik edilmesi,

10-         Ekoturizm için tarladan tabağa etkinliği yapılarak atölyeler kurulması,

11-         Safran Pazar olanakları araştırılması,

12-         Safranın farklı kullanım alanlarına yönelik bilimsel çalışmaların başlatılması.

13-         Safran tebliği ve safranda kalite yönetmeliği çıkarılması,

14-         Safranda kalite ve son tekniklerin değerlendirilmesi amacıyla üreticiler ile akademisyenlerin bir araya getirilecek bir platform oluşturulması,

15-         Safranlı yemekler için reçete oluşturulup bunun her türlü reklamının yapılarak markalaşma yolunda sürdürülebilirliği sağlanması,

16-         Safranbolu yöresine ait bir yemekle markalaşmaya gidilmesi yönünde kararlar oluşturulması yönünde kararlar alınmıştır.