ALO 174
ALO 177
Görme Engelliler
TR
  • EN

T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
KARABÜK İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ
  • Anasayfa
  • KARABÜK VE TARIM
  • KURUMUMUZ
    • İL MÜDÜRÜMÜZ
    • İL MÜDÜR YARDIMCILARIMIZ
      • ERDAL KAYA
      • RAMAZAN ERAKMAN
    • ŞUBE MÜDÜRLÜKLERİMİZ
      • GIDA VE YEM ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
      • BİTKİSEL ÜRETİM VE BİTKİ SAĞLIĞI ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
      • HAYVAN SAĞLIĞI, YETİŞTİRİCİLİĞİ VE SU ÜRÜNLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
      • ARAZİ TOPLULAŞTIRMA VE TARIMSAL ALTYAPI ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
      • ÇAYIR, MERA VE YEM BİTKİLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
      • KIRSAL KALKINMA VE ÖRGÜTLENME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
      • KOORDİNASYON VE TARIMSAL VERİLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
      • İDARİ VE MALİ İŞLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
      • BİRİMLERİMİZ
    • İLÇE MÜDÜRLÜKLERİMİZ
      • EFLANİ
      • ESKİPAZAR
      • OVACIK
      • SAFRANBOLU
      • YENİCE
  • KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ
    • KALİTE POLİTİKAMIZ
    • KALİTE EL KİTABI
    • PROSEDÜRLER
    • SÜREÇLER
  • TARIMSAL YAPI
  • İletişim
Ara
    Skip Navigation LinksKarabük İl Tarım ve Orman Müdürlüğü

Tarımsal Yapı

​TARIMSAL PROFİL

Yaklaşık 15.000 Çiftçi ailesinin bulunduğu İlimizde nüfusunun % 30’ u kırsalda yaşamaktadır . İşletmelerin arazi varlıkları 5–50 dekar arasında değişmektedir. 50 dekar ve üzere tarımsal araziye sahip işletmeler oldukça azdır. Kırsal alandaki nüfus hareketli olup büyük bir çoğunluğunun birinci geçim kaynakları tarım dışındadır. Kırsaldaki nüfusun büyük kısmını Kar-Demir emeklileri oluşturmakta, bir kısmını ise Kar-Demir de fiilen çalışanlar oluşturmakta, kalan çok küçük bir kesim zirai faaliyetler sonucu geçimini temin eden gurubu oluşturmaktadır. Uzun yıllardan beri süren bu durum; kırsaldaki insanımızın tarımsal faaliyetleri aile ihtiyaçları için veya hobi olarak sürdürmesine neden olmuştur. Amatörce yapılan bu faaliyetler sonucunda da tarım İlimizde geri kalmıştır. İl Müdürlüğümüzün bütün çabası yapılan örnek projeler modern tarım teknikleri ve eğitim faaliyetleri ile tarımın alternatif ekonomik faaliyet olabileceğini,İlimizdeki çiftçilerimize anlatabilmektir.

 
Başta hububat olmak üzere, baklagil, yem bitkileri, sebze ve meyve tarımı genel ürün desenini oluşturmaktadır. Arazilerin engebeli ve parçalı olması makineli tarımı engellemektedir. Yetiştiricilikte ilk sırayı alan hububat ile yem bitkileri tarımında ekim, serpme ekim yöntemi ile yapılmaktadır. Birim alana fazla ve üniform olmayan tohum atılmasına sebep veren bu yöntemin önüne geçe bilmek amacıyla İlimize 5 adet hububat ve pnomatik ekim mibzeri alınmıştır. Özellikle mibzerlerin çalışmasına izin veren düz alanların yoğun olduğu Eskipazar İlçemizde çiftçilerimiz, sıraya ekim yöntemini uygulamaya başlamışlardır.

 
Ekim yapılan arazilerde kültürel işlemler; sebze tarımında, açık ve kapalı alanlarda bilinçli olarak yapılmaktadır. Çiftçilerimiz gübreleme konusunda gerekli bilince sahiptir. İl genelinde her yıl, isteyen çiftçilerimizin toprak etütleri ücretsiz olarak yapılmaktadır. Sebzeciliğin yoğun olarak yapıldığı Araç ve Soğanlı çay havzalarında zirai mücadele, tarımın olmazsa olmazları arasındadır. Havza boyunca yeterli bilince sahip olan çiftçilerimiz, özellikle hastalıklar görülmeden gerekli önlemi almaktadırlar. Mücadelede kültürel önlemlerin öne çıkartılması İl Müdürlüğümüz teknik elemanlarınca sık sık dile getirilmekte,uygulamalı olarak çiftçilerimize gösterilmektedir. Sebze tarımının yapıldığı diğer alanlar ile hububat tarımının yapıldığı sahalarda zirai mücadele aktif olarak yapılmamaktadır. Büyük alanlarda buğday tarımı yapan çiftçilerimiz yabancı ot kontrolü için kimyasal mücadele yöntemlerini uygulamaktadır. Kimyasal mücadelede kullanılan ekipmanlar İl Müdürlüğümüzde yeterli düzeyde mevcut olup, isteyen çiftçilerimizin hizmetine sunulmaktadır.

 
Tarımsal işgücü genelde aile bireyleri tarafından karşılanmaktadır. Özellikle örtü altı alanlarında büyük çaplı yetiştiricilik yapan çiftçilerimizin, faaliyetlerin aktif olduğu dönemlerde gündelikçi çalıştırdıkları görülmektedir. Sebzeciliğin uygulandığı çay havzasında işgücünde makineleşme önemli rol oynamaktadır. Özellikle toprak işlemede çapa makinesi ve frezeler bütün çiftçiler tarafından kullanılmaktadır. Ayrıca İl Müdürlüğümüzün yapmış olduğu yoğun yayım, eğitim, faaliyetleri ve İl Özel İdaresi projeleri ile desteklenen örnek uygulamalar ile modern tarım yöntemlerinden olan; damlama sistemle sulama, damlama suyunda eriyebilir gübrelerin ve bitki besin elementlerinin verilmesi (fertigasyon) tüm seracılarımız tarafından benimsenmiştir. Hatta damlama sulama sistemleri açık alanlarda da uygulanmaya başlamıştır.

 
Seracılıkla uğraşan çiftçilerimiz genellikle yılda 2 ürün yetiştirmektedir. Birinci ürün olarak genellikle hıyar yetiştiriciliği yapılmakta ve iç piyasada tüketilmektedir. Büyük alanlarda çalışanlar, yakın vilayetlere de ürün pazarlamaktadırlar. İkinci ürün olarak, ıspanak, marul, yeşil soğan türlerinden biri yetiştirilmektedir. İlde 425.719 m2 örtü alanı mevcuttur. İl Müdürlüğümüz her yıl düzenli olarak hazırladığı projelerle seracılığın geliştirilmesine yönelik çalışmalara devam etmektedir. Çiftçilerimiz, kendi imkanları ile yaptığı seralar ile de Karabük gibi ekonomisi yıllardan beri ağır sanayi ye dayalı bir İlde seracılığın alternatif bir ekonomik faaliyet olabileceğini kanıtlamışlardır.

 
Meyvecilik genelde sınır yetiştiriciliği şeklindeyken,son yıllarda üretilen projelerle kapama alanlarda yetiştiriciliğe başlanmıştır. Ceviz ve bağ başta olmak üzere elma,armut,kiraz,şeftali ve vişne gibi türlerde kapama alanlar oluşturulmuştur. Bölgemizin ürünü olan ve çiftçilerimiz tarafından fazlasıyla rağbet gören Safranbolu Çavuş Üzüm çeşidini yaygınlaştırmak amacı çiftçilere hedef gösterilerek telli terbiye sistemli bağ alanları oluşturulmuştur. Bir örnek oluşturan bu çalışma ile çiftçilerimiz kendi imkanları ile de telli sistem yetiştiriciliğine yöneltilmiştir. Budama, toprak işleme ve zirai mücadele gibi kültürel işlemler teknik elamanlarımız nezaretinde bağ alanlarında uygulanmaktadır. Meyvecilik için bunu söylemek için henüz erkendir. Özellikle sınır yetiştiriciliği yapılan alanlarda ağaçlara uygun bir terbiye şekli verilmemiştir. Mücadele için bir önlem alınmamakta hastalık vuku bulduğunda mücadele yapılmaktadır. Bu durum mücadelenin etkinliğini azaltmaktadır. Yeni başlatılan kapama meyve bahçeleri projeleriyle, üretimin yanında örnek uygulamalarla üreticilerin eğitilmesi hedeflenmektedir.

 
2019  yılı hayvan varlığı 55.653 adet büyük baş, 27.062  adet küçükbaş, 656 adet tek tırnaklı, 1.224.326 adet  kanatlı hayvan ve 19.204 adet arı kovanından oluşmaktadır. Hayvanların kaba yem ihtiyacının büyük bir kısmını buğday, arpa samanı oluşturmaktadır. Son yıllarda Bakanlığımızın uyguladığı yem bitkileri teşvikleri ile kaba yem ihtiyacının yonca, korunga, fiğ, silaj gibi protein değeri yüksek yemlerden karşılanması için çiftçilerimiz desteklenmiştir.
 
 
İlimiz Merkez, Safranbolu ve Yenice ilçeleri mutedil iklim özelliği göstermektedir. Diğer ilçelerimizde kısmen karasal iklim hakimdir. Ilıman iklim özelliği gösteren bölgelerde meyve ve sebzeciliği artırmak, özellikle Araç ve Soğanlı Çay havzalarında örtü altı potansiyelini 500.000 m2’ ye çıkartmak hedeflenmektedir. Bunun yanında karasal iklimin hakim olduğu Eflani, Eskipazar ve Ovacık İlçelerinde hayvancılığı etkinleştirmek hedeflerimiz arasındadır. ​

 
TARIMSAL DURUM

A) ARAZİ VARLIĞI

 

414.500 hektar olan İlimizin yüzölçümünün 93.020 hektarını tarım alanı, 285.164 hektarını orman alanı, 17.545 hektarını çayır-mera alanı, 18.771 hektarını yerleşim ve diğer alanlar oluşturmaktadır.

Arazi Varlığı Tablosu 

 

 

TARIM ALANI

TAR.DIŞI ARA.

ÇAYIR VE MERA

ORMAN VE FUN.

İLÇELER

Yüzölçümü

Miktar

Oran

Miktar

Oran

Miktar

Oran

Miktar

Oran

 

(Ha.)

(Ha.)

%

(Ha.)

%

(Ha.)

%

(Ha.)

%

Merkez

70.400

10.418

14,8

1.696

2,4

1.129

1,6

57.157

81,2

Eflani

53.600

26.921

50,2

612

1,1

988

1,8

25.079

46,8

Eskipazar

65.700

18.871

28,7

2.973

4,5

4.984

7,6

38.872

59,2

Ovacık

39.300

6.760

17,2

4.500

11,5

2.024

5,2

26.016

66,2

Safranbolu

102.300

19.851

19,4

8.312

8,1

8.029

7,8

66.108

64,6

Yenice

83.200

10.199

12,3

678

0,8

391

0,5

71.932

86,5

İl Toplamı

414.500

93.020

22,4

18.771

4,5

17.545

4,2

285.164

68,8



 

Karabük İlinin tarımda kullanılan 93.020 hektar arazi varlığı toplam yüzölçümünün %22,4’ ünü oluşturmaktadır. Karabük'te kuru ve sulu tarım koşullarında yetiştirilen en önemli ürünler başta hububat olmak üzere sırasıyla yem bitkileri, sebze ve baklagillerdir.​



B) ARAZİ KULLANIMI 

İlçelere Göre Ekiliş Alanları (da)

Tarımsal Araziler (da)MerkezEflaniEskipazarOvacıkSafranboluYeniceToplam
Hububat Alanı12.51833.85667.0227.31419.200208140.118
Nadas Alanı11.76164.50049.6274.49417.7972534150.713
Sebze Alanı(Örtüaltı Dahil)1.686632.1562763.5607958.536
Meyve Alanı436826027608175333.230
Bağ Alanı2600475230047706
Baklagil Ekim Alanı717782046712271.474
Yumrulu Bitkiler Ekim Alanı027206200109
Yem Bitkileri Ekim Alanı3.19023.78028.85510.5962.84710069.368
Ekim Yapılan Tarım Alanı29.922122.385149.14924.02144.5334.244374.254
Ekimi Yapılmayan Tarım Arazisi74.258146.83539.55143.579153.97797.746555.946
Toplam Tarım Alanı104.180269.220188.70067.600198.510101.990930.200


Tarla Ürünleri Ekiliş Alanları ve Verimleri

KURU TARIM ALANIEKİLİŞİ (da)
Buğday110.710
Arpa28.351
Tritikale13.370
Kaplıca 2.350
Mısır 607
Yulaf258
Baklagil (Bakla, Nohut, Fasulye)1.474
Yumrulu Bitkiler (Patates)109
Yem Bitkileri (Korunga, Fiğ,yulaf)64.556
TOPLAM221.785
SULU TARIM ALANLARIEKİLİŞİ(da)
Meyvecilik 3.230
Bağcılık706
Sebzecilik8.536
Yem Bitkileri  (Yonca, Silajlık Mısır)4.812
Çeltik450
TOPLAM17.734


 C) HAYVAN VARLIĞI 


2019  yılı hayvan varlığı 55.653 adet büyük baş, 27.062  adet küçükbaş, 656 adet tek tırnaklı, 1.224.326 adet  kanatlı hayvan ve 19.204 adet arı kovanından oluşmaktadır.

HAYVAN VARLIĞIMIZ  MİKTAR
Büyükbaş55.653 baş
Küçükbaş27.062 baş
Tek tırnaklı656 adet
Kanatlı1.224.326 adet
Arılı kovan19.204 adet



Hayvan Varlığının İlçelere Göre Dağılımı

İLÇELERBüyük  Baş ​ ​
​ ​
Küçük Baş ​ ​ ​ ​​ Kanatlılar ​Tek Tınaklı ​Arılı Kovan ​
​Sığır​​MandaTopl.KoyunKeçi​Topl.TavukDiğer​ 
​Kül.Ir.MelezYerli​​Merin.TiftikKıl K.​​​​ 
Merkez1.3901.9351.5371385.0001.19609003.700136.000800101​6269
Eflani93811.7231.39412514.1801.71802052.11121.6153.12512​922
Eskipazar1.30313.592344314.9725.452982810.195548.8001.0100
​4219
Ovacık4281.6311.44203.501596401631.0226.450812283​2772
Safranbolu8075.5212.052978.4773.45004954.807295.8101.60151​2987
Yenice4826.7001.6886539.52327801.3005.227215.6511.045103​20
05
G.Toplam5.34841.1028.1471.05655.65312.690493.89127.0621.224.3268.393656​19.204



E-HİZMETLER

Gübre Takip Sistemi

Gübre Takip Sistemi

Tarım Tv

Tarım Tv

III. Tarım Orman Şurası

III. Tarım Orman Şurası

Alo 180

Alo 180

Geleceğe Nefes

Geleceğe Nefes

Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık

Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık

TARYAT

TARYAT

Genç Çiftçilerin Desteklenmesi Projesi

Genç Çiftçilerin Desteklenmesi Projesi

Kulak Küpe Sorgulama

Kulak Küpe Sorgulama

Hayvan Bilgi Sistemi

Hayvan Bilgi Sistemi

Tarım Orman Bülteni

Tarım Orman Bülteni

Türk Tarım Orman Dergisi

Türk Tarım Orman Dergisi

Dijital Tarım Pazarı

Dijital Tarım Pazarı

Atık Sularda Covid-19 Yayılımı Takibi

Atık Sularda Covid-19 Yayılımı Takibi

Türkiye Arıcılık Haritası

Türkiye Arıcılık Haritası

İLETİŞİM

    Karabük İl Tarım ve Orman Müdürlüğü
  • Adres : Yeşil Mahalle Atatürk Bulvarı No:19 78100 KARABÜK

  • Telefon : 0-370- 424 35 28

  • Faks : 0 -370- 424 46 43

  • E-Posta : karabuk@tarimorman.gov.tr

  • KEP : tarimveormanbakanligi@hs01.kep.tr

Android
IOS

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Biyogüvenlik
  • e-Kütüphane
  • e-İmza Servisi
  • Intranet
  • Hizmet İçi Eğitim
  • Bakanlık e-Posta
  • Arabuluculuk
YUKARI ​